Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP

«Η τέχνη της ανακάλυψης των απεριόριστων δυνατοτήτων του μυαλού μας, με αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων και των θέλω μας στη ζωή!»

NLP... τι είναι;

Ο Νευρο Γλωσσικός Προγραμματισμός ή NLP ή Neuro Linguistic Programming, είναι ευρέως διαδεδομένο ως ένα πρωτοποριακό, εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο μοντέλο τεχνικών στην σφαίρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της. Ξεκίνησε το 1970 στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο Σάντα Κρουζ, από τον Richard Bandler (φοιτητή της πληροφορικής – μαθηματικών) & τον John Grinder (καθηγητή γλωσσολογίας), οι οποίοι γοητεύονταν από το πώς μερικοί άνθρωποι πετύχαιναν να επικοινωνούν με εξαιρετικά δύσκολους ανθρώπους και το πώς κάποιοι άνθρωποι πετύχαιναν κι έτσι εκμαίευσαν τον τρόπο τους. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός παρουσιάζεται ως «η τέχνη και επιστήμη της προσωπικής βελτίωσης» και η μελέτη του, βασίστηκε στις τεχνικές των λεγόμενων «μάγων της επικοινωνίας» της εποχής εκείνης, δηλαδή του ιδρυτή της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Γκεστάλτ Fritz Perls, της οικογενειακής ψυχοθεραπεύτριας Virginia Satir και του υπνοθεραπευτή Milton Erickson.

Το όνομα (NLP) περιλαμβάνει τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία που συμμετέχουν στην παραγωγή ανθρώπινων εμπειριών : νευρολογία, γλώσσα και προγραμματισμός.

 • Το νευρικό σύστημα ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος.
 • Η γλώσσα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδέουμε και επικοινωνούμε εσωτερικά με τον εαυτό μας και εξωτερικά με τους άλλους.
 • Ο προγραμματισμός καθορίζει τα είδη μοντέλων του κόσμου που δημιουργούμε.

Ο Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός, έχει στόχο τη γρήγορη και μόνιμη αλλαγή του τρόπου αντίληψης και δράσης, την αλλαγή της προσέγγισης της ζωής και των τύπων συμπεριφοράς και την αντικατάστασή τους με τα “προγράμματα” που εμείς επιθυμούμε να καθορίζουν τη ζωή μας.

Είναι μια βιωματική μέθοδος αυτογνωσίας και αυτό-εξέλιξης. Τι σημαίνει αυτό: Σε μαθαίνει να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, να τον διαχειρίζεσαι και να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, ανεπηρέαστος από περιοριστικές πεποιθήσεις κι αρνητικά συναισθήματα που μας κρατάνε πίσω.

NLP vivisvoice_ NLP_dinamiki

Αν δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αντιδράτε σε ότι πιστεύετε «αληθινό». Εκεί έρχεται ο NLP για να σας βοηθήσει. Είναι ένα ταξίδι αυτό-ανακάλυψης για να βρείτε τον εαυτό σας και να δημιουργήσετε θετικές αλλαγές για να έχετε αποτελέσματα.

Γιατί ο NLP είναι σημαντικός;

 • Μας διδάσκει πολλά για τον εαυτό μας και το πώς να ενισχύουμε τη ζωή μας.
 • Το 90% του εγκεφάλου μας λειτουργεί ασυνείδητα και οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα για επαναπροσδιορισμό των πεποιθήσεων και των αξιών που μας κληροδοτήθηκαν από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας και την κοινωνία. Κάνοντας αυτό, συνειδητά τιμάμε αυτό που λειτουργεί προς όφελός μας και αντιλαμβανόμαστε τι πρέπει να βελτιώσουμε.
 • Δείχνει oτι είμαστε δυνατοί να πετύχουμε με τις σωστές πεποιθήσεις.
 • Όταν ενσωματώνουμε το συνειδητό με το ασυνείδητο, παίρνουμε τον έλεγχο του παρόντος και του μέλλοντός μας.
 • Όλοι είχαμε εμπειρίες που μας προκαλούν θυμό, λύπη, φόβο, πόνο και ενοχή. Αυτά τα συναισθήματα έχουν αποτυπωθεί κάπου ασυνείδητα και ακόμα επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες μας, συχνά περιορίζοντας εμάς και τις επιλογές μας.
 • Υπάρχουν διαδικασίες σκέψης, πεποιθήσεις και μοτίβα που δημιουργούν τα θεμέλια της υπεροχής και όταν τα κάνουμε πρότυπα, δεν υπάρχει τέλος στο τι μπορούμε να πετύχουμε για εμάς.
 • Όσο περισσότερο κατανοούμε τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, τόσο μεγαλύτερο έλεγχο έχουμε στο πώς αισθανόμαστε, στο τι κάνουμε και στο τι αποτέλεσμα έχουν οι αλληλεπιδράσεις μας και αν αυτές είναι επιτυχημένες.

Πως θα με βοηθήσει;

Όλοι μας έχουμε εντυπωμένα στον -μη συνειδητό- νου μας, ορισμένα “προγράμματα” που καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεών μας, την πραγματικότητα και τον τρόπο που “μεταφράζουμε” τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας κι από τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Καθοδηγούν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη δράση και τη συμπεριφορά μας στην καθημερινότητά μας και τελικά την αντίδρασή μας στα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα λέγαμε ότι προκαθορίζουν, σχεδόν, τη συναισθηματική, λογική και πρακτική αντίδρασή μας στο καθετί. Παρόλο που προτιμούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας φορέα ελεύθερης βούλησης και όχι όργανο μιας αυτοματοποιημένης συμπεριφοράς, πολλές από τις καθημερινές μας αντιδράσεις -ιδίως οι αρνητικές- έχουν διαμορφωθεί χρόνια πριν, στην παιδική μας ηλικία, δηλαδή από 0 έως 6 ετών, από προηγούμενες ανάλογες εμπειρίες που βιώσαμε στο οικογενειακό μας περιβάλλον (είτε το άμεσο, είτε το ευρύτερο).

Ο NLP είναι μια πολυσυλλεκτική μέθοδος που χρησιμοποιεί ασυνείδητες τεχνικές, διαλογισμό και ψυχοθεραπεία, με έναν τρόπο που είναι μελετημένος, εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός και που σε βοηθάει να φθάσεις στο αποτέλεσμα. Ο Νεύρο – Γλωσσικός Προγραμματισμός δεν εστιάζει στο παρελθόν, παρά ελάχιστα. Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι το τώρα, γιατί ο μόνος υπαρκτός χρόνος είναι το τώρα, όλα τα άλλα είναι χρόνοι που δεν ισχύουν, το παρελθόν έχει περάσει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα.

Πως γίνεται;

Ο NLP γίνεται σε προσωπικές συνεδρίες και σε ομαδικές συναντήσεις. Ανάλογα με το τι επιθυμεί κάθε ένας. Στις ατομικές συνεδρίες, επιτυγχάνεται μόνιμο και γρήγορο αποτέλεσμα, σ’ένα μόλις 3μηνο. Στις ομαδικές συναντήσεις, με τη συνειδητή δράση του συμμετέχοντα, γίνεται αντιληπτός ο λόγος και το πως βιώνουμε τη ζωή μας, με αποτέλεσμα μια πιο επιτυχημένη στάση ζωής. Οι τεχνικές δημιουργούν αυτονομία στην κρίση και στη δράση παρά εξάρτηση από τον NLP Coaching. Όποια επιλογή κι αν γίνει, το μονοπάτι των τεχνικών και της φιλοσοφίας του Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού, προσφέρει τη μέγιστη θετική αλλαγή ζωής που επιθυμεί κάποιος. Μερικές συνεδρίες NLP μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή σε όλα τα επίπεδα: προσωπικά, επαγγελματικά, κοινωνικά!

Που απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, γιατί βοηθάει να έχεις καλύτερη εικόνα του εαυτού σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς. Αρκετές μεγάλες εταιρείες στέλνουν τα στελέχη τους να κάνουν NLP, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικοί στην εργασία τους. Όμως η μέθοδος δεν αφορά μόνο επαγγελματίες. Είναι εξαιρετική για τους γονείς. Παίρνουν πολλές απαντήσεις και βελτιώνουν πολύ τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους.

Ο NLP μπορεί να βοηθήσει πολύ και τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία, αλλά κάτι που προσελκύεις και φέρνεις σε σένα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι μαθαίνουν πως κάθε μέρα είναι καινούργια αρχή, γι’αυτό δεν έχει σημασία ο χρόνος που περνά, αλλά ο χρόνος που έρχεται.

Έτσι με το NLP... τι επιτυγχάνω;

Κάνουμε τα πράγματα που ήδη κάνουμε, καλύτερα.

 • Αποκτούμε ικανότητες και στάσεις να πράξουμε αυτά που δεν μπορούμε τώρα, αλλά θα θέλαμε να είμαστε ικανοί να πράξουμε.
 • Επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους άλλους.
 • Σκεπτόμαστε και εκφραζόμαστε λειτουργικά.
 • Διαχειριζόμαστε τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας, με βάση τις πραγματικές επιδιώξεις μας.
 • Εμπλουτίζουμε τους τρόπους που προσεγγίζουμε και χειριζόμαστε καταστάσεις κι έτσι φέρνουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.
 • Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον τρόπο συμπεριφοράς μας (τι κάνουμε, πώς και γιατί) και γνωρίζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε για να αλλάξουμε συνήθειες και αρνητικές σκέψεις που μας περιορίζουν.
 • Αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξεπερνάμε φοβίες και ανησυχίες.
 • Γνωρίζουμε πώς να δίνουμε λύση στα πιο επίμονα προβλήματα.
 • Κατανοούμε εύκολα πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν, μαθαίνουν, αποκτούν συνήθειες, αλλάζουν κι έτσι ενδυναμώνουμε την επικοινωνία και την αποδοχή μας στις κοινωνικές επαφές και στο επαγγελματικό μας περιβάλλον.
 • Δημιουργούμε προϋποθέσεις που στηρίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την επίτευξη των στόχων μας, για να ξεχωρίζουμε στο περιβάλλον μας.